Mijn moeder zei vroeger tegen mij: “Weet jij waarom konijnen geen bril dragen?” Het antwoord: “Omdat ze veel worteltjes eten.” Oftewel worteltjes zijn goed voor je ogen. Ben jij een echte vleeseter? Dan zal het wennen zijn dat er steeds vaker advies komt om meer plantaardig te gaan eten. Er zijn verschillende redenen waarom je dit zou moeten willen. In deze blog de onderbouwing en tips hoe je meer plantaardig eten kunt toepassen.
GOED VOOR DIERENWELZIJN EN MILIEU
Het dierenwelzijn spreekt voor zich. Minder vlees betekent minder dode dieren. Dus ook minder dierenfokkerij, import en slachterijen.
De productie van eten vraagt veel van de wereld. Voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 35% van de uitstoot van alle broeikasgassen. Meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Eten produceren kost ook veel water en er gaat bos en natuur verloren. Bovendien is er vervuiling door mest. Door minder vlees en zuivel te nemen help je het milieu. Door één dag per week minder vlees te eten, verlaag je de milieu-impact van je voedingspatroon met wel 5 tot 10%. In volgorden van meest milieubelastend staat Rundvlees met stip op 1. Hierna volgt varkensvlees, wit vlees (kip), kaas, vis en vleesvervangers. Opmerkelijk is dat vleesvervangers voor eieren en melk en melkproducten komt.
BETER VOOR JE GEZONDHEID
Meer plantaardig eten geeft gezondheidswinst. Als je minder vlees eet en meer volkoren graanproducten, peulvruchten, groente, fruit en noten heb je een aannemelijk lager risico op hart- en vaatziekten. Onbewerkt vlees staat in de schijf van vijf en past dus binnen een gezond eetpatroon. Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten. Hoewel vlees in de schijf van vijf staat is het niet nodig om vlees te eten. Je kunt dit prima vervangen door andere voedingmiddelen. Let er wel op dat je genoeg vitamine B12, vitamine B1, ijzer en eiwit binnenkrijgt.
Bewerkt en rood vlees kun je beter niet teveel van eten. Teveel kan betekenen dat je risico loopt op diverse aandoeningen als (darm)kanker, diabetes type 2 en een beroerte. Bewerkt vlees zijn bijvoorbeeld worst en paté soorten en dus ook veel broodbeleg. Het wekelijkse advies voor rood vlees (rund, varken, schaap, geit) is maximaal 300 gram.
HOE PAS JE MEER PLANTAARDIG ETEN TOE
* Vlees kan je prima vervangen door peulvruchten en noten. Ook een ei kan prima als vervanging zorgen. Peulvruchten, noten en ei hebben een veel lagere milieubelasting dan vlees.
* Kies in plaats van vleeswaren op brood voor fruit (banaan, aardbei, avocado), groente komkommer, tomaat), hummus, groentespread, pindakaas, notenspread – Inspiratie broodbeleg
* Beperk kaas (max 40 gram per dag)
* Een keer vis per week is voldoende
* Plan wekelijks twee keer een vegetarische maaltijd
* Houd je aan de maximale voorschriften in grammen per week aan vlees (500 gram per week waarvan max 300 gram rood vlees)
* Eet zo min mogelijk bewerkt vlees
INVESTEER IN JE GEZONDHEID
Kan jij hulp gebruiken om plantaardig eten meer in te plannen en zo te investeren in je gezondheid? Neem vandaag nog contact op met de personal trainer van Nextstep Healtstudio en maak een afspraak voor een Gratis Kennismakingsgesprek