De OSS-aangifte in Europa

Europese fiscaliteit

btw

De OSS (One-Stop-Shop) is een systeem dat in heel Europa wordt gebruikt voor de BTW-aangifte en -betaling voor e-commerceactiviteiten. Het is specifiek ontworpen om het proces te vereenvoudigen voor bedrijven die grensoverschrijdende elektronische diensten leveren aan consumenten binnen de Europese Unie (EU).

Met de OSS-regeling kunnen bedrijven hun BTW-aangifte indienen en betalen in het land waar ze zijn gevestigd, in plaats van zich apart te moeten registreren en aangifte te doen in elk EU-land waar ze klanten hebben. Dit bespaart tijd, kosten en administratieve lasten voor bedrijven die grensoverschrijdend zakendoen.

Om gebruik te kunnen maken van de OSS-regeling moeten bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo moeten ze bijvoorbeeld elektronische diensten leveren aan consumenten in andere EU-landen en mogen ze geen goederen leveren of gebruikmaken van andere BTW-regelingen. Bedrijven moeten zich ook registreren voor de OSS bij de belastingdienst van hun eigen land.

Met de OSS-regeling kunnen bedrijven hun BTW-aangifte indienen en betalen via één elektronisch portaal, het zogenaamde OSS-portaal. Via dit portaal kunnen bedrijven de omzet en de BTW per EU-land rapporteren. Vervolgens wordt de BTW aan de betreffende landen overgedragen.

Het OSS-systeem is op 1 juli 2021 van kracht gegaan in de EU-lidstaten. Het heeft als doel het BTW-stelsel te vereenvoudigen en administratieve lasten voor bedrijven te verminderen. Door de OSS-regeling wordt het gemakkelijker voor bedrijven om elektronische diensten binnen de EU aan te bieden, waardoor grensoverschrijdende handel wordt gestimuleerd.

leave a reply