Ergotherapie is een paramedisch beroep dat zich richt op het ondersteunen en begeleiden van mensen die moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. In Nederland wordt ergotherapie erkend als een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg en wordt het vergoed door de zorgverzekering.
Een ergotherapeut werkt samen met cliënten van alle leeftijden die beperkingen ervaren als gevolg van fysieke, cognitieve of psychische problemen. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen zijn met een chronische ziekte, een handicap, een beroerte, dementie of psychische aandoeningen. De ergotherapeut bekijkt samen met de cliënt welke activiteiten problemen opleveren en helpt bij het vinden van oplossingen om deze activiteiten zo zelfstandig mogelijk uit te voeren.
De behandeling van een ergotherapeut kan bestaan uit verschillende interventies. Dit kan bijvoorbeeld het aanpassen van de omgeving zijn, het aanleren van nieuwe vaardigheden, het adviseren over hulpmiddelen en technologieën, of het begeleiden bij het vinden van passend werk of dagbesteding.
Ergotherapie wordt in Nederland gegeven door ergotherapeuten die een erkende opleiding hebben gevolgd aan een hogeschool of universiteit. Na het behalen van de opleiding moeten ergotherapeuten zich registreren in het Kwaliteitsregister Paramedici om hun deskundigheid te waarborgen.